Tunceli Eş Başkanı Orhan'a Hapis Cezası!
Tunceli Belediye Eş Başkanı Birsen Orhan'a 'halkı tahrik'ten 5 ay hapis cezası! Mahkeme, hükmün açıklanmasını erteledi. Peki Birsen Orhan davasında beraat ne anlama geliyor?
Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan, yargılandığı davada 'Halkı suç işlemeye alenen tahrik' suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bırakırken, Orhan'ın toplama kararı olan 'Jineoloji' kitabını bulundurma suçundan beraatine karar verdi.
Orhan'ın yargılanmasına neden olan süreç, Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün tutuklanmasının ardından kentte düzenlenen izinsiz eylemlere katılmasıyla başlamıştı. Bu eylemlerde yaptığı açıklamalar nedeniyle Orhan hakkında soruşturma açılmıştı.
BİRSEN ORHAN DAVASI: SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Birsen Orhan, 23 Kasım'da gözaltına alınmış, emniyette ifade vermeyi reddetmişti. 24 Kasım'da ise 'Halkı suç işlemeye alenen tahrik' suçundan yurt dışı yasağı konularak ev hapsi verilmişti.
30 Kasım'da '2911 sayılı yasaya muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından ifadesi alınmak üzere adliyeye götürülen Orhan, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ancak avukatlarının itirazı üzerine 3 Aralık'ta tahliye edilmişti.
MAHKEMEDEN HAPİS CEZASI VE BERAAT KARARI
Davanın karar duruşması Tunceli 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Savcı, Orhan’ın izinsiz eylemlerde yaptığı konuşmada kullandığı ‘işgal’ ve ‘mücadele’ sözlerini ‘Yakın tehlike’ olarak değerlendirerek ceza talep etti.
Mahkeme, Orhan'ı 'Halkı suç işlemeye alenen tahrik' suçundan 5 ay hapse mahkum etti. Ancak hükmün açıklanması geri bırakıldı. Ayrıca, Orhan'ın toplama kararı olan 'Jineoloji' kitabının tanıtımını yaptığı ve bulundurduğu gerekçesiyle açılan davadan beraatine karar verildi.
AVUKATLARDAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Duruşmaya katılmayan Birsen Orhan ve avukatlarının karara ilişkin nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu. Dava sürecinin devam edip etmeyeceği de avukatların değerlendirmesi sonucunda netleşecek.