Malatya: Depremzede "Ölen Kurtuldu!" Feryadı, Konteyner Kentte Yaşam Çilesi mi?
Malatya'da konteyner kentte yaşam mücadelesi veren depremzede: "Ölen kurtuldu!"
6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti, ancak depremzedelerin yaşadığı zorluklar hala devam ediyor. Malatya'da konteyner kentte yaşayan bir depremzedenin sözleri, depremin yarattığı derin travmayı ve umutsuzluğu bir kez daha gözler önüne serdi. Halk TV muhabiri Sibel Mazrek'in görüştüğü depremzede, "Ölen kurtuldu" diyerek yaşadığı çaresizliği dile getirdi.
DEPREMZEDE VATANDAŞIN YÜREK YAKAN FERYADI
Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu deprem özel yayınında, Malatya'daki konteyner kentte yaşayan depremzedelerin durumu ele alındı. Küçükkaya, depremzedenin sözlerini aktarırken duygulanarak, "Böyle göğsümüze böyle kocaman bir sancı gelir. Böyle dayanamayacak gibi oluruz," ifadelerini kullandı. Sibel Mazrek'in aktardığına göre, depremzede konteynerde yaşam koşullarının zorluğuna dikkat çekerek, "İfade edemem anlatmayla, konteynerde yaşamayı. Anlatılacak bir şey değil. Allah düşmanıma bir daha böyle bir şey göstermesin. Kirlilik haddinden ziyade," dedi.
KONTEYNER KENTTE YAŞAM MÜCADELESİ
Malatya'daki Güzelbahçe Kent Konteyner Kenti'nde yaşayan, çoğunluğu engelli ailelerden oluşan 305 konteynerde hayat mücadelesi veren depremzedeler, zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya. İki torunu ve oğluyla birlikte konteynerde kalan depremzede, "Ölen kurtuldu. Ölenler gerçekten bir şeyden haberi olmadan kurtuldu. Ama çok şükür hayattayız. Sadece şanssızlığımız yurtsuz kalmamız. Evimizin barkımızın dağılması bitmesi," diyerek yaşadığı çaresizliği dile getirdi.
KALICI KONUT SORUNU ÇÖZÜM BEKLİYOR
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, kalıcı konut sorunu hala çözülebilmiş değil. 600 binden fazla depremzede hala konteyner kentlerde yaşamaya devam ediyor. Uzmanlar, konteyner kentlerdeki yaşam koşullarının özellikle çocuklar ve yaşlılar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Depremzedelerin bir an önce kalıcı konutlarına yerleştirilmesi, psikolojik ve sosyal rehabilitasyonlarının sağlanması büyük önem taşıyor.
DEPREMZEDELERİN SESİ DUYULMALI
Depremzedelerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, çözüm önerileri sunmak ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, depremzedelerin sorunlarının çözümü için devletin daha etkin adımlar atması, kalıcı konut projelerinin hızlandırılması ve depremzedelere yönelik psikolojik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Unutulmamalıdır ki, depremzedelerin yaşadığı acı ve çaresizliğe ortak olmak, onlara destek olmak hepimizin sorumluluğundadır.
Konteyner Kent Yaşamı ve Zorlukları
* Hijyen sorunları
* Isınma ve soğutma zorlukları
* Sosyal aktivite eksikliği
* Psikolojik sorunlar