İBB Başkanı İmamoğlu'nun Diploması İptal Edildi

İBB Başkanı İmamoğlu'nun Diploması İptal Edildi

İstanbul Üniversitesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasını iptal etti. Kararın gerekçeleri ve detaylar haberimizde.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diploması, İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edildi. Üniversitenin yaptığı açıklamada, iptal kararının "yokluk" ve "açık hata" gerekçeleriyle alındığı belirtildi. Karar, İmamoğlu'nun eğitim hayatı ve siyasi geleceği açısından önemli sonuçlar doğurabilecek nitelikte.

İstanbul Üniversitesi'nin bu kararı, İmamoğlu'nun 1990'lı yıllardaki yatay geçiş süreciyle ilgili uzun süredir devam eden tartışmaları yeniden alevlendirdi. İptal kararının ardından, siyaset arenasından ve hukuk çevrelerinden farklı yorumlar gelmeye başladı. İmamoğlu'nun ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadığı belirtildi.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU'NUN DİPLOMASI İPTAL EDİLDİ

İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, 18 Mart 2025 tarihinde aldığı kararla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasını iptal etti. Kararın gerekçesi olarak, İmamoğlu'nun 1990 yılında yaptığı yatay geçişin usulsüz olduğu ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararlarına aykırı olduğu belirtildi.

Yatay geçişte usulsüzlük yapıldığı iddiası

YÖK kararlarına aykırılık tespiti

Diploma notu ortalamasında manipülasyon yapıldığı şüphesi

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ'NDEN RESMİ AÇIKLAMA

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan resmi açıklamada, kararın detayları ve gerekçeleri kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklamada, "Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine karar verilmiştir," ifadelerine yer verildi. Üniversite, tüm fakültelerde yapılan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmaların devam edeceğini de duyurdu.

Kaynak: Halk Tv