6 Şubat Depremi: İki Yıl Sonra, Konteynerlerdeki Umutsuz Bekleyiş Sürüyor mu?

6 Şubat Depremi: İki Yıl Sonra, Konteynerlerdeki Umutsuz Bekleyiş Sürüyor mu?

6 Şubat depremi'nin 2. yılında acılar tazeliğini koruyor. 600 bin depremzede hala konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. Umutlar yeşerecek mi?

Türkiye, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısını hala derinden hissediyor. Depremlerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, 600 binden fazla depremzede hala konteyner kentlerde yaşamını sürdürmeye çalışıyor. İktidar yetkilileri konut yapımı konusunda önemli adımlar atıldığını belirtse de, on binlerce depremzede daracık konteynerlerde, normal hayata dönme umuduyla yaşam mücadelesi veriyor.

6 ŞUBAT DEPREMLERİ: İKİ YIL SONRA

Depremlerin ikinci yıldönümünde, Türkiye genelinde anma törenleri düzenlendi. Depremde hayatını kaybedenler için dualar edildi, sessiz yürüyüşler yapıldı. Birçok yerde depremzedeler, "Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" sloganları attı. Bu sloganlar, yaşanan acının ve ihmallerin unutulmadığını gösteriyor.

KONTEYNER KENTLERDE YAŞAM MÜCADELESİ

Konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler, zorlu koşullarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Dar alanlar, yetersiz imkanlar ve psikolojik travmalar, yaşamı daha da zorlaştırıyor. Özellikle kış aylarında ısınma sorunları, yaz aylarında ise aşırı sıcaklar, konteyner kentlerdeki yaşamı çekilmez hale getiriyor.

SİYASİLERDEN DEPREM MESAJLARI

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Esenyurt'un seçilmiş Belediye Başkanı Ahmet Özer de 6 Şubat depremleri için bir mesaj yayınladı. Depremde dört kardeşini kaybeden Özer, İstanbul ve Esenyurt'un depreme hazırlanması için çağrıda bulundu. "Depreme Karşı Dirençli Kent" projesinin siyasi nedenlerle yarım kaldığını belirten Özer, acı deneyimlerden ders çıkarılması gerektiğini vurguladı.

DEPREME KARŞI DİRENÇLİ KENTLER İNŞA ETMEK

Ahmet Özer, mesajında şu ifadelere yer verdi:

> "Bugün Silivri Cezaevinde haksız ve hukuksuz bir biçimde mahkum edilmemin yüzüncü günü, 6 Şubat depreminin ise 2. yıl dönümü. Öncelikle depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Allahtan rahmet, ailelerine ve halkımıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Deprem, sadece binaları yıkmadı. Ruhlarda derin izler, onarılmaz yaralar açtı. Ben her sarsıntıda kardeşlerime daha yakın hissederim kendimi.. Çünkü onlar bir depremde yitip gitti.."

Özer, doğal afetleri felakete çevirmemek için herkesin sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Özellikle ülkeyi yönetenlerin, olası depremlere karşı dirençli kentler yaratmak için çalışması gerektiğini vurguladı.

İSTANBUL VE ESENYURT'U DEPREME HAZIRLAMAK

Özer, Esenyurt'ta başlattıkları "Depreme Karşı Dirençli Kent" çalışmalarının siyasi bir kumpasla yarım kaldığını ifade etti. İstanbul ve Esenyurt'u depreme hazırlamak, geçmişin acı deneyimlerinden ders çıkarmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirtti.

UMUTLAR YEŞERİR Mİ?

6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, depremzedelerin yaşadığı zorluklar devam ediyor. Konteyner kentlerdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kalıcı konutların yapımının hızlandırılması ve psikolojik desteklerin artırılması, depremzedelerin umutlarını yeşertecek adımlar olacaktır. Türkiye, bu acı deneyimden ders çıkararak, depreme dayanıklı kentler inşa etmeli ve afetlere karşı daha hazırlıklı olmalıdır.