Deprem Bütçesi Nereye Gitti? CHP'li Erdem'den Kritik Deprem Ödeneği Sorusu
CHP'li Erdem'den deprem bütçesi eleştirisi: "Afetzedeye harcanmadıysa kime?" Deprem konutları ne zaman teslim edilecek?
CHP'li Erdem'den Deprem Bütçesi Eleştirisi: "Afetzedeye Harcanmadıysa Kime Harcandı?"
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde yaptığı açıklamada, deprem bütçesinin afetzedeler için yeterince kullanılmadığını belirterek iktidara eleştiriler yöneltti. Erdem, "Deprem için ayrılan bütçe afetzedeye harcanmadıysa kime harcandı?" diye sordu.
Erdem, özellikle Antakya'daki durumu vurgulayarak, AFAD verilerine göre hala 215 binden fazla insanın konteyner kentlerde yaşadığını, şehrin bir şantiyeye dönüştüğünü ve altyapı sorunlarının devam ettiğini ifade etti.
Konteyner Kentlerde Yaşam Mücadelesi Devam Ediyor
Antakya'nın önemli bir kültürel miras olduğunu ancak depremde yerle bir olduğunu belirten Erdem, TOKİ inşaatlarından geçilmez hale geldiğini ve uzun süreli elektrik ve su kesintilerinin yaşandığını söyledi. Yüzbinlerce insanın hem evinden hem de memleketinden olduğunu vurguladı.
Depremlerde yıkılmayan veya az hasar alan bazı evlerin ise rezerv alan ilan edildiğini, depremzedelerin hiçbir güvence verilmeden evlerinden çıkarıldığını ve özel mülklerine el konulduğunu iddia etti. Erdem, deprem bölgesinde ve göç etmiş olsa bile insanların temel haklarına erişemediğini ve yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.
Kullanılmayan Deprem Ödeneği Tartışma Yarattı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Erdem, 2024 yılında afet yönetimine ayrılan bütçenin bir kısmının kullanılmadığını ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Gerçekleşme Raporları'nda bu durumun ortaya konulduğunu söyledi. 2024 yılında afet yönetimine merkezi yönetim bütçesinden 906,5 milyar lira ödenek ayrıldığını, ancak yaklaşık 89 milyar lirasının hiç kullanılmadığını ifade etti.
Hatta 2024 yılı içinde ilk 8 ayda afet için harcanması gereken bütçenin sadece yüzde 16'sının kullanıldığını ve en büyük afet harcamasının yıl bitmeden Aralık ayında yapıldığını belirtti. Deprem bölgesinde barınma başta olmak üzere birçok sorun yaşanırken, depremi bahane ederek vatandaşa vergi yükleyen iktidarın, geçtiğimiz yıl boyunca deprem için ayrılan ödeneği bile tam kullanmadığını söyledi.
"Deprem Konutları Bir An Önce Teslim Edilsin!"
Elazığ'da depremden etkilenen vatandaşları dinleyen Erdem, "Yıllarca deprem vergisi toplayıp bir kuruşunu depremi önlemek için harcamayan, deprem olduktan sonra günlerce enkazları kaldıramayan, can kayıplarını önlemekte, kayıpları bulmakta başarısız olup hepimize binbir türlü acı yaşatan AKP iktidarı, depremin ardından geçen yılda taş üstüne taş koyamadı" dedi.
1 yılda tamamlayacağız dedikleri deprem konutlarının inşasının iki yıldır tamamlanamadığını, vatandaşı borçlandırarak depremde yıkılan evlerinin yerine konut inşa edecek olan AKP hükümetinin, birçok insanın barınma sorunuyla mücadelesini göz ardı ederek beklenen konutları teslim edemediğini ifade etti. Barınaklarda kalmaya devam edenler, kira sorunu yaşayanlar, memleketini terk edip yüksek kiralarla boğuşmak zorunda kalanlar ve yakınlarının yanına sığınmış depremzedelerin sabrının kalmadığını belirten Erdem, 2025 yılı sonuna kadar vatandaşların barınma hakkının gasp edilmemesi gerektiğini ve deprem konutlarının bir an önce teslim edilmesi gerektiğini vurguladı.
CHP'li Erdem'den Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Soru Önergesi
CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilen soru önergesinde şu sorular yer aldı:
* Deprem Sonrası Yeniden İnşa Projesi kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinden günümüze kadar kaç konut teslim edilmiştir?
* Bu proje kapsamında teslim edilmesi planlanan toplam konut sayısı nedir?
* Söz konusu deprem konutlarının teslimatının tamamlanacağı açıklanan tarihin (2025 yılı Aralık ayının sonu) ertelenmesi söz konusu mudur?
* Deprem sonrasında deprem konutlarının teslimatının tamamlanması için belirlenen 1 yıllık sürenin, 2025 yılı sonuna kadar uzatılmasının gerekçesi nedir?
* Deprem konutlarına ilişkin kuraların şaibeli olduğu iddiaları kamuoyuna yansımıştır. Bu kuraların adil bir şekilde gerçekleştirilebilmesi adına bakanlık tarafından alınan önlemler ve atılan adımlar nelerdir?
* Söz konusu iddialardaki gibi, deprem konutlarına ilişkin kuralarda farklı kişilere öncelik sağlanmış mıdır? Sorumlular hakkında yürütülen adli/idari işlemlerin detayları nelerdir?